3 Ekim 2011 Pazartesi

Arda Turan Bildiğin Zübüktür Vol.5


Arda Turan'ın TFF'ye ait Tam Saha dergisine yaptığı açıklamalara uyandık bugün. Okuduk, üzüldük ve yine yeni yeniden kızdık. En azından ben kendi adıma bu hisleri yaşadım. O açıklamaları çok doğru bulanlar da var muhakkak. Ben kendi adıma neden yanlış bulduğumu açıklayayım.

Bu zamana kadar Arda'yı eleştirirken hep onun Galatasaray kaptanı kimliğini ön planda tutarak eleştirmiştim. Bugün artık Galatasaray'la resmi bir bağı yok ancak kaptanlık günlerine dair bazı detayları vermeye devam ediyor. Bu detaylar da tabii daha önce birçok kimsenin tahmin ettiği üzere yabancılarla olan uyuşmazlığı. Hep söylenirdi zaten. Elano'nun, Giovanni Dos Santos'un ve diğer bazı yabancıların Galatasaray'da tutunamama sebeplerinden biri olarak, takım içindeki yerlilerin bu oyuncuları dışlaması
gösterilirdi. Bunun belki bir kanıtı yoktu ama maç içindeki bir diyalog bile bu yorumlara sebep olabiliyordu. Söz konusu yerli oyuncuların başını da Arda Turan çekiyordu. Hani eskiden nasıl Hakan Şükür bu role soyunduysa şimdiki kahraman da Arda Turan olmuştu. 

Bugün nihayet Arda'dan söz konusu tahminleri doğrular nitelikte bir açıklama geldi: 

"O ıslıkladıkları adam, kulübe en çok bonservis bedeli getirerek takımdan ayrıldı, İspanya Ligi'ne gitti. Her sene milyarlarca para verilerek getirilen yabancı futbolculardan daha fazla emek vererek oynadı. Üstelik onlardan daha az para alarak. Hiçbir zaman para konuşmadı, yeri geldi boş mukaveleye imza attı. Yeri geldi, parasını 8 ay sonra aldı ama hiçbir zaman bir yerlere haber uçurmadı, parasını sormadı. İşte o ıslıkladıkları adam benim. Beni ıslıklayanlara 4-4.5 milyon euroya gelip, paraları peşin alıp yatacak adam lâzım. Yabancı Avrupa'da 500 bin euro alıyor, buraya getirmek için 4 milyon euro veriyoruz. Şaka gibi ya. Sonra gelir gelmez, "Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş çok büyük takımlar" diyorlar. O kadar parayı alınca derler tabii. Biz Sivas'a deplasmana giderken, 50-100 bin dolar alacağımız ödenmezken, bazı yabancılar satın alacak helikopter bakıyorlardı. Bunları taraftar bilmez ama. Bugünlere sesimizi çıkartmayarak geldik. Bunlar Türk futbolunun genel sorunları. Bakın İspanya'da ne gördüm… "Önce kendi insanımız" diyorlar. Kendi altyapısından yetiştirdiği futbolcu yani. Daha sonra başkaları. Doğrusu bu çünkü."

Her şey gayet açık ve net. Yabancılar üzerinden taraftara da sağlam döşenmiş o "müthiş Galatasaraylı, tribünden gelme" Arda Turan. Lakin artık lütfen yemesin kimseyi. Bunlara bizim karnımız doymuşken lütfen ısıtıp ısıtıp koymasın önümüze eski ustalarının yemeklerini. 

Arda'nın söyledikleri yaşanmış olabilir gerçekten. Kendileri para alamazken bir yabancılara ödemeleri eksiksiz yapılmış olabilir. Buna bir itirazım yok. Ancak bir takım kaptanının bu duruma içten içe hırslanmasını anlayamıyorum. Böyle aylar sonra bile soğumayan bir nefret kim bilir o zaman nasıl tezahür ediyordu takıma. Açıkçası iyi tezahür etmediği kesin. Kaldı ki o gittikten sonra takımın düzelme yolunda attığı adımları da görüyoruz. Bunlar birkaç sezon önce Hakan Şükür'ün itiraf ettiği ve Lincoln'ün başını yiyen otobüs arkası dedikodularından farksız şeyler. Kendi alamadığı parayı düşünüp yabancı takım arkadaşına içten içe düşmanlık besleyen bir takım kaptanının neler yapabileceğini varın siz düşünün. 

İşin bir diğer boyutuna hiç girmeyeyim diyorum ama ona da dayanamıyorum. Lütfen rakamlara dikkat edin. Diyor ki "Biz 50-100 bin dolarımızı alamazken..." Acaba bu ülkede bir işçinin ya da bir öğretmenin bir yılda ne kadar kazandığından haberi var mı bu arkadaşın. Yıllarca okuyup üniversite bitirmiş insanlar bu söylediği paraları göremezken Arda gibi ortaöğretimi hasbelkader tamamlamış bir bitirimin küçümsediği paraya bakın. Sen bu cahil halinle milyonlar kazanıyorken paranın gecikmesine de kusura bakma ama ses çıkarmayacaksın. Galatasaray'da kaç parası kalmış Arda Turan'ın? Bunan haber versin. Parası kaldıysa amenna. Ancak öyle bir şey olduğunu da sanmıyorum. Kaldı ki olmuş olsa kim bilir nasıl konuşuyordu şimdi. 

Ayrıca Arda'nın bahsettiği o çok para alan yabancıların yanında bir de Culio gibileri oynadı Galatasaray'da. Takımın kaptanı çorbacılarda ezeli rakibin başkanına maskaralık ederken onun aldığı paranın dörtte birine terinin son damlasına kadar mücadele eden, formayı yere düşürmemek için kendini paralayan Culio'dan bahsetsin Arda Turan... 

Bir de kendisinden bahsetsin tabii. Yabancılara laf söylerken kendi özverisizliğinden bahsetsin. Geçen izlediğim bir Atletico Madrid maçında rakibini 15-20 metre takip ettikten sonra ayağına kayarak top aldı Arda Turan. Bunu Galatasaray'dayken en son Feldkamp döneminde yapmıştı. Sonra paşa paşa sağ açık oynadı. Burada Rijkaard ya da Skibbe ondan bunu isteyince morali bozuluyor, sakal bırakıyordu. bunlardan bahsetsin...

Teknik direktörü ona ihtiyacı olduğunu söyleyip takımda kalmasını istemişken, o da bunu kabul etmişken ve tüm hazırlıklarda onun da içinde bulunduğu ve önemli bir parçası olduğu planlar üzerinde durulmuşken sezonun başlamasına çok kısa zaman kala kaçarcasına gidişinden, teknik direktörünü ve arkadaşlarını yarı yolda bırakışından bahsetsin. 

Galatasaray'a güya veda etmek için düzenlediği basın toplantısında çok sevgili abisi Emre Belözoğlu'nun avukatlığını neden yaptığını açıklasın Arda Turan. Emre'nin, Ahmet Bulut'un ve Acun'un kuyruğunda neden bu kadar çok gezdiğini anlatsın. Galatasaray taraftarının da ondan duymak istedikleri var çünkü. Bugün halen daha "Bana plaket vermediler" boş beleşliğini bir kenara bırakıp kendi yaptıklarına ve yapmadıklarına baksın. Bir zahmet...

Son bir şey daha var. Hani Arda sevgilisi için sinema kapattığında onları eleştirenler vardı ya? Onlara çok kızmıştık hani. Ben de vardım kızanlar arasında... Adamın özel hayatı ve kendi parası, istediği yere harcar demiştik çoğumuz. İşte ben o gün Arda'yı sinema kapattı diye eleştiren zihniyetle bugün takım arkadaşı helikopter almayı planlıyor diye sızlanan Arda'nın zihniyetini çok farklı görmüyorum. "O para almazken diğeri alıyordu" görüşüne de katılmıyorum. Galatasaray kaptanları bugüne kadar yeri geldi cebinden para dağıttı arkadaşlarına. Buna çok kızdığım Hasan Şaş da dahildir... Yabancı futbolcu da kendi hak edişini almıştır nihayetinde. O bakımdan fazla konuşmasın Arda Turan. Hele takımın iyiye gittiği şu günlerde hiç fazla konuşmasın...

4 yorum:

turkusev dedi ki...

Geç aldigi parayi firsat buldukça Galatasaray'in kafasina vuracak Kadar Galatasaraylilar

Adsız dedi ki...

bu durum aslın da galatasaraylıların kendi içinde çözmesi gereken bi sorun ama nacizane ardanın ''zübük''olma yolunda ilerlemesinde en başta yönetim ve taraftarın çok daha fazla rolü olduğunu düşünüyorum(arda66-arda10) ama beni ilgilendiren kısım arda'nın abilerinin hep fenerbahçeli olması neden bu kadar rahatsız edici olduğu acaba bunun altında 2. bi emre vaakası olması çekingenliği mi? bu sorum sizin özelinizde tüm taraftarlarınıza sorulmuş bi sorudur saygılar(mustafa)ayrıca yazınızda ki analizlerinde tamamına katılıyorum.

Tansu Gürsel dedi ki...

@mustafa

Doğrudur, taraftar ve yönetim hatası vardır bu olaylarda. Yönetim, mental olarak ham bir insanı, olgunlaşmasına fırsat vermeden kaptanlık yükünün altına soktuğu için suçludur. Adnan Polat yönetiminden bahsediyorum tabii. 22 yaşındaki bir çocuğa kaptanlık, 10 numaralı forma ve yeni nesil Metin Oktay olma görevlerini verirseniz onun da şirazesi kayar.

Taraftarın suçu da bir gün "Paris Hilton yakışır sana" diye tezahurat yaparken, ertesi gün sinema vs gibi konularda tepki göstererek Arda'nın kafasının içini allak bullak hale getirmesi olabilir. Yani bir gün bulutların üzerinde, ertesi gün yerin 7 kat dibinde...

Ancak insanın içinde de bir şeyler olacak. İnsan kutsal gördüğü şeyler için bazı hırslarından arınacak. Her zaman dürüst olmaya çalışacak. Arda bunları yapamadı.

Fenerbahçeli dostlarına gelince, o konuda Arda'nın Fenerbahçe'ye gitmesinden çekinme gibi bir şey olduğunu sanmıyorum. En azından ben kendi adıma Arda'nın Fenerbahçe'ye gideceğini tahmin ediyorum ancak bundan rahatsızlık duymuyorum. Benim rahatsızlık duyduğum şey, medyaya çıkıp "Allah bana o formayı giymeyi nasip etmesin. Ben hayatta Fenerbahçe'de oynayamam. Şöyle büyük Galatasaraylıyım, böyle hasta tribün çocuğuyum" söylemleri... Çünkü hepimiz biliyoruz ki, yarın şartlar onu gerektirirse Arda da paşa paşa sarı lacivertli formayı giyer. O yüzden insanları böyle aptal yerine koymanın, populizm yapmanın bir alemi yok diye düşünüyorum.

umarım açıklayıcı olmuştur.

Adsız dedi ki...

nokta...saygılar(mustafa)

Kategoriler

201 afrika uluslar kupası 2010 dünya kupası 2014 dünya kupası a milli takım a2 ligi abdul kader keita abdullah avcı adana demirspor adanaspor adnan polat adriano ajax akhisarspor alanyaspor alex de souza alexis sanchez ali sami yen stadı almanya alpaslan dikmen altay amerika birleşik devletleri andre santos andrea pirlo ankaragücü ankaraspor anket antalyaspor arda turan arjantin arsenal arsene wenger as monaco atınç nukan atletico madrid aurelien chedjou avustralya aydın karabulut aykut erçetin aykut kocaman azerbaycan aziz yıldırım ballon d'or bank asya 1. lig barcelona başakşehir batuhan altıntaş batuhan karadeniz bayer leverkusen bayern münih bekir irtegün belçika benfica bertul kocabaş beşiktaş Beşiktaş ve City blogtivi bogdan stancu bolton wanderers boluspor borussia dortmund bosna hersek braga brezilya bucaspor bundesliga burkina faso bursaspor bülent ataman bülent korkmaz bülent uygun bülent ünder caner erkin celal kıbrızlı celtic cem sultan cesc fabregas ceyhun eriş ceyhun gülselam cezayir championship chelsea christoph daum claudio bravo claudio caniggia claudio pizarro claudio taffarel copa america corinthians cristiano ronaldo cska moskova cüneyt çakır çaykur rizespor daniel güiza danimarka david villa deniz kadah denizlispor deportivo la coruna didier drogba didier zokora diego maradona dirk kuijt diyarbakırspor doğaüstü futbol gerçekleri dunga dynamo dresden egemen korkmaz eintracht frankfurt elano elazığspor elvir baliç emiliano insua emmanuel emenike emre can erdoğan arıca eskişehirspor euro 2012 euro 2016 fabio bilica fanzin faryd ali mondragon fatih terim fc sion fc twente felipe melo fenerbahçe fernando muslera ferudun tankut fifa fildişi sahili formalar frank lampard frank rijkaard fransa franz beckebauer futbol sandığı galatasaray gana gaziantepspor gençlerbirliği genoa getafe gheorghe hagi giampaolo pozzo gine gino pozzo glasgow rangers gökhan inler gökhan töre gökhan ünal göztepe granada greuther fürth guillermo ochoa gurbetçi futbolcular guti guus hiddink güncel güney afrika güny kore güvenç kurtar haftanın ardından hakan arıkan hakan çalhanoğlu hakan şükür hakemler hamburg hamit altıntop hannover 96 harry kewell hasan kabze hayrettin demirbaş hertha berlin hırvatistan hikmet karaman hollanda honduras hugo almeida ibb ibrahim üzülmez ibrahima yattara iddaa ilkay gündoğan inceleme incleme ingiltere inter irlanda cumhuriyeti ispanya istanbulspor isveç isviçre italya ivica olic j-league japonya jerry akaminko johan elmander jose mourinho jupp heynckes juventus jürgen klopp kadir has stadı kamerun kardemir karabükspor karlsruhe karşıyaka kasımpaşaspor kasper hjulmand kayserispor keylor navas kıymeti bilinmeyenler kocaelispor kolombiya konyaspor kosta rika kulüpler birliği la liga lazio lefter küçükandonyadis leipzig lens ligue 1 lionel messi liverpool livorno lokomotif moskova lomana lualua los galacticos lucas neill lugano lyon maç öncesi maç yorumu mahmut özgener mainz mali mamadou niang manchester city manchester united manisaspor mario balotelli mario götze marius alexe marsilya martin palermo mateja kezman medhi benatia mehmet ali aydınlar mehmet ekici meksika melih gökçek mersin idman yurdu mert günok mesut bakkal mesut özil metin diyadin metin oktay metin tekin mevlüt erdinç mhk michael owen michael skibbe milan milan baros miroslav klose muhammed demirci muhammet reis mustafa denizli mustafa yücedağ nadir çiftçi napoli necati ateş necip uysal newcastle united nicolas anelka nijerya nostalji notts county nuri şahin nürnberg oğuz çetin oğuz sarvan oğuzhan özyakup olcan adın olympiakos orduspor orhan şam osc lille oscar cordoba ömer toprak panathinaikos paok paraguay pep guardiola pierre webo portekiz porto portsmouth premier league premier lig psg ptt 1.lig radamel falcao rafael benitez rais m'bolhi raymond domenech real madrid real sociedad rıdvan dilmen ricardo quaresma rigobert song river plate robert lewandowski roberto carlos robinson zapata roma romario ronaldinho ronaldo rosenborg sabri sarıoğlu sakıp özberk samet aybaba samir handanovic sampdoria samsunspor schalke 04 selçuk inan selçuk şahin semih şentürk senegal sercan sararer serdal adalı sergen yalçın serie a servet çetin sezer öztürk shakhtar donetsk sırbistan simao sabrosa simon kuper simon zenke sinan bolat sinan engin sivasspor slaven bilic slovakya slovenya spor basını sportivi st etienne stefan scepovic stoke city stsl stuttgart süleyman koç süper final şampiyonlar ligi şenol güneş şili tayfun korkut temur ketsbaia tff thierry henry tim howard tim krul tolgay arslan tolunay kafkas tottenham hotspur toulouse trabzonspor transfer tsg 1899 hoffenheim tsl tugay kerimoğlu tunus türk telekom arena twitter u20 udinese uefa uefa avrupa ligi ufuk ceylan unutulmaz ikililer uruguay ümit karan ümit kayıhan ünal aysal valencia vfl wolfsburg villarreal vincent enyeama volkan şen watford wayne rooney werder bremen wesley sneijder yekta kurtuluş yeni zelanda yeşil burun adaları yıldırım demirören yılmaz vural yunanistan yunanistan süper ligi yusuf şimşek yücel ildiz zenit ziraat türkiye kupası ziya doğan zlatan ibrahimovic zoran simovic zvjezdan misimovic

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails