7 Ocak 2011 Cuma

Takım Analizi - Galatasaray (2010/11)

Büyüklerden birini bu kadar erken analiz edeceğimiz sezon başında pek de aklıma gelmezdi açıkçası. Kısmet Galatasaray içinmiş. İlk yarıda neler olduğunu tekrar dönüp dolaşıp anlatmaya gerek yok. Tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiriyor Galatasaray. Teknik ve idari sebepleri var tabii ki bunun. Daha önce birçok yazımızda bunlara değinmiştik. Şimdi sıfırdan alıp sadece teknik bir inceleme yapalım.

Ancak daha önce değinmemiz gereken bir şey var. Galatasaray'ın en büyük sorunu ne defans ne ofans. Sorunun temelinde şu an yaşanan özgüven eksikliği yatıyor. Belki de sırf bu özgüven eksikliği sebebiyle geriye düştükleri maçları çeviremiyorlar. Galatasaray'a gol atan, en azından puanı, yüksek ihtimalle de galibiyeti garantiliyor. Aslında çok acı bir durum. Futbolcular ve yönetim bunu aşarsa başarıya ulaşabilirler. Ki yeni stadyumları, araya giren zaman ve takıma katılacak oyuncular da göz önüne getirilince bu özgüven sorununu aşmamaları için bir sebep yok. İkinci yarıya taze bir başlangıç yapmaları lazım.

Gelelim mevkilere... Kale Ufuk, Aykut ve Emirhan'a emanet. Kim as kaleci? Bilen yok. Aykut fahiş hata yapınca yerini Ufuk'a bırakıyor. Ufuk fahiş hata yapana kadar oynuyor ve sonra yerini Aykut'a bırakıyor. Döngü bu şekilde. İyi oynayıp kaleyi kapan çıkmadı. Kötü oynayıp kaptırdılar şimdiye kadar. İkinci yarı bakalım nasıl geçecek. Bir kaleci transfer söz konusuymuş. Eğer Taffarel ya da Mondragon (hatta biraz daha geri gidersek Simoviç) etkisi göstermeyecekse yabancı kaleci gelmesin. Ben halen daha Ufuk'tan yana umutluyum. Kaldı ki Aykut ve Leo Franco hata yaparken "bu hataları Ufuk yapsın, yeter ki o oynasın" diyorduk. Hatanın kaleciyi pişireceğini düşünüyorduk. Benim bu düşüncem değişmedi halen daha. Bu hatalar Ufuk'a bir şeyler katacaksa Ufuk oynasın. Bu sene zaten kayıp. Üç beş hatalı gol daha yese ne olur?

Savunma konusun biraz karışık. Sağ taraf alternatifleri Sabri, Serkan ve Neill. İlk yarıda sağ bekte gördüğümüz Ali Turan gönderildi. İyi de oldu. Galatasaray'a hazır gelmemişti Ali Turan. Bir de "mevkisinde oynamadı" geyiği var. Ali Turan stoper orijinlidir evet. Ancak Galatasaray'a gelmesine neden olan performanslarında Kayserispor sağ beki olarak görev yapmıştır. Stoper olarak Kayserispor'da da hiçbir zaman ilk alternatif olmamıştır. O dönemin birincil alternatifleri Aydın Toscalı, Eren Güngör (sağlamken) ve Serdar Kesimal olmuştur. Ali Turan da Toledo'nun sakatlığında Hakan Aslantaş'ın sol bek oynaması nedeniyle sağ beke geçmiştir.

Neyse, geçelim bu konuyu. Galatasaray'ın sol bekinde Hakan Balta, Çağlar Birinci ve Emiliano Insua var. Insua gönderilecek mi bilmiyorum ancak gönderilmemesi taraftarıyım. Oynadığı maçlarda çok beğenmiştim ben aslen kendisini. Tam bir sol bek performansı koymuştu ortaya. Çağlar'ı da beğendim bu arada. Ancak sakatmış kendisi yine. Ki ona güvenerek Insua'yı göndermezler umarım. Çünkü Çağlar'ın sakatlık durumu biraz kronik. Geçen sezon da bir 3-5 ay oynayamamıştı Denizlispor'dayken. Bu seneki durumu da malum. Bundan sonra böyle gider gibime geliyor. Hakan Balta, takımdan gitmesini istediğim oyunculardan. Normalde futbol stilini ve yeteneklerini beğeniyorum ancak fazla vurdumduymaz. Tabii Hagi tutuyor kendisini. Umarım toparlar. Sanıyorum çok sıkışılırsa yeni transfer Culio da bu bölgede denenebilir. Bence yeterli bir rotasyon var kağıt üzerinde.

Savunmanın ortasındaki isimler biraz baş ağrıtabilir. Neill, Servet ve Gökhan Zan var şu anda orada oynayabilecek. Bir de gerekirse Hakan Balta ve Çağlar. Neill, bir süre takımdan uzak kalacak. Asya Kupası'na katılacak. Garip bir zamanlama hakikaten. Tabii bu durumdan Kewell da etkileniyor. Yeri gelmişken Kewell'ı da savunmanın ortasında oynayabilecekler arasında saysak olmaz mı? :) Bu bölge sıkıntılı. Servet'in bir an önce kafasını toplaması gerekiyor. Gökhan Zan'ın da kaşla göz arasında sakatlanmaması... Kaldı ki sakatlanmadığı sürece iyi de bir alternatif Gökhan. Bu bölge bir takviye istiyor aslında. Ancak bu transfer döneminde böyle bir girişim olmayacak bildiğim kadarıyla.

Orta sahada Hagi'nin yapmasından en korktuğum hamle Mustafa Sarp tercihi olacaktır. Ve bu tercihi muhtemelen çokça göreceğiz. Haa, bir sürpriz olur da Sarp gönderilirse (ki şu anda gönderirim ben olsam) biraz rahatlayabiliriz. Daha önceki birçok yazımızda da belirttiğimiz gibi Galatasaray'ın baskı yemesinin en büyük sebeplerinden birisidir Mutafa Sarp. Savunmaya çok yakın oynar. Ayağındaki topları da genelde geriye oynar. Böyle olunca da rakip, baskıyı kurar. Cana da tam tersi, ayağına gelen her topta ileriyi aradığı için onun oynadığı zaman dilimlerinde Galatasaray daha fazla pozisyona girer. Orta sahanın göbeğinde Cana ve Mustafa Sarp'ın haricinde Ayhan, Barış, Culio ve Emre Çolak gibi isimler görebiliriz. "En az" bir tane ileri geri çalışabilecek oyuncu lazım. Hani Rıdvan'ın tabiriyle "alıp veren" ya da bir başka moda tabirle box-to-box. Bu konuda girişimler var bildiğim kadarıyla. Bir de hücuma dönük, forvet arkası gibi oynayabilecek bir oyuncu düşünülüyor. Ki isabet olur. Madem Misimovic'i unutmak zorundayız, oraya bir takviye şart.

Kanatlar, iki takviyeyle güçlendirildi. Sağ tarafta yeni transfer Colin Kazım, Pino, Serdar Özkan ve Aydın Yılmaz gibi isimler var. Hatta zaman zaman Sabri ve Barış'ı da burada görebiliyoruz. Çok çok sıkışılırsa Arda ve Kewell da var burada değerlendirilebilecek. Sol tarafta da Sabri ve Barış hariç sağ tarafa yazdığımız bütün isimlerin yanı sıra Culio'yu da sayabiliriz. Burada da kağıt üzerinde problem yok. Pratikte de umarız sorun yaşanmaz.

Kazım konusuna ayrıca değinmek lazım. Kendisi transfer olduğunda tabii ki buruk bir duygu yaşamadım değil. Pek de heveslendiğimiz bir isim değil neticede. Ancak burada da daha önce yazdığım gibi, ben kendi adıma önyargılı yaklaşmayacağım Kazım'a. Kimlere şans verilmedi ki? Bence takımın ondan bir şeyler beklediği kendisine hissettirilir ve sorumluluk duygusu kazanması sağlanırsa bir şeyler yapabilir. Umarız güzel olur...

Forvet konusu biraz sıkıntılı. Şu anda Türkiye'de oynayan en iyi santrfor olduğuna inandığım Baros, ne yazık ki geçen sezonki Fenerbahçe maçından bu yana toparlayabilmiş değil. İyileşince ne kadar etkili olduğunu gösteriyor ancak hemen de sakatlanıyor. Hem de öyle böyle sakatlıklar değil. Epey ciddi sakatlanıyor. Bünyesi çok zayıflamış. Bu sebeple artık ona bel bağlamadan, takıma direkt katkı yapabilecek bir santfor almak şart. Bu konuda da ses getirecek bir oyuncunun peşinde olunduğu söylentileri var. Umarız yakışan yapılır. Bu bölgenin diğer alternatifleri de Kewell, Pino, Mehmet Batdal ve genç Anıl Dilaver. Ki Batdal hariç hepsi de devşirme sayılır bu bölge için. Anıl'ın da kanatlarda daha etkili olacağını düşünüyorum. Konya maçında bunu göstermişti zaten.

Netice olarak Galatasaray, yaptığı takviyelere rağmen halen daha eksik. Acilen iki orta saha oyuncusu, bir forvet, belki bir kaleci ve savunma oyuncusu lazım. Gereken takviyeler yapılırsa ikinci yarı en azından ilk 5 için mücadele edilebilir ve belki de kupada bir şeyler yapılabilir.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

kewell veya pino'yu forvet oynatacağıma kazım'ı oynatırım. batdal'dan da iyidir. hatta baros'tan sonraki en iyi forvettir kadrodaki. sanıyorum şöyle bir 11'i olacak gs'nin normal şartlarda:

ufuk - sabri, neill, servet, hakan - ayhan, cana - kazım, arda, culio - baros. baros yoksa sağa pino, ileriye kazım...

Tansu Gürsel dedi ki...

Doğrudur, Kazım da oynar orada. Ancak bu amaçla mı alındı bilmiyorum. Fenerbahçe'deyken Galatasaray'a karşı gösterdiği santfor performansı gayet iyiydi.

Kategoriler

201 afrika uluslar kupası 2010 dünya kupası 2014 dünya kupası a milli takım a2 ligi abdul kader keita abdullah avcı adana demirspor adanaspor adnan polat adriano ajax akhisarspor alanyaspor alex de souza alexis sanchez ali sami yen stadı almanya alpaslan dikmen altay amerika birleşik devletleri andre santos andrea pirlo ankaragücü ankaraspor anket antalyaspor arda turan arjantin arsenal arsene wenger as monaco atınç nukan atletico madrid aurelien chedjou avustralya aydın karabulut aykut erçetin aykut kocaman azerbaycan aziz yıldırım ballon d'or bank asya 1. lig barcelona başakşehir batuhan altıntaş batuhan karadeniz bayer leverkusen bayern münih bekir irtegün belçika benfica bertul kocabaş beşiktaş Beşiktaş ve City blogtivi bogdan stancu bolton wanderers boluspor borussia dortmund bosna hersek braga brezilya bucaspor bundesliga burkina faso bursaspor bülent ataman bülent korkmaz bülent uygun bülent ünder caner erkin celal kıbrızlı celtic cem sultan cesc fabregas ceyhun eriş ceyhun gülselam cezayir championship chelsea christoph daum claudio bravo claudio caniggia claudio pizarro claudio taffarel copa america corinthians cristiano ronaldo cska moskova cüneyt çakır çaykur rizespor daniel güiza danimarka david villa deniz kadah denizlispor deportivo la coruna didier drogba didier zokora diego maradona dirk kuijt diyarbakırspor doğaüstü futbol gerçekleri dunga dynamo dresden egemen korkmaz eintracht frankfurt elano elazığspor elvir baliç emiliano insua emmanuel emenike emre can erdoğan arıca eskişehirspor euro 2012 euro 2016 fabio bilica fanzin faryd ali mondragon fatih terim fc sion fc twente felipe melo fenerbahçe fernando muslera ferudun tankut fifa fildişi sahili formalar frank lampard frank rijkaard fransa franz beckebauer futbol sandığı galatasaray gana gaziantepspor gençlerbirliği genoa getafe gheorghe hagi giampaolo pozzo gine gino pozzo glasgow rangers gökhan inler gökhan töre gökhan ünal göztepe granada greuther fürth guillermo ochoa gurbetçi futbolcular guti guus hiddink güncel güney afrika güny kore güvenç kurtar haftanın ardından hakan arıkan hakan çalhanoğlu hakan şükür hakemler hamburg hamit altıntop hannover 96 harry kewell hasan kabze hayrettin demirbaş hertha berlin hırvatistan hikmet karaman hollanda honduras hugo almeida ibb ibrahim üzülmez ibrahima yattara iddaa ilkay gündoğan inceleme incleme ingiltere inter irlanda cumhuriyeti ispanya istanbulspor isveç isviçre italya ivica olic j-league japonya jerry akaminko johan elmander jose mourinho jupp heynckes juventus jürgen klopp kadir has stadı kamerun kardemir karabükspor karlsruhe karşıyaka kasımpaşaspor kasper hjulmand kayserispor keylor navas kıymeti bilinmeyenler kocaelispor kolombiya konyaspor kosta rika kulüpler birliği la liga lazio lefter küçükandonyadis leipzig lens ligue 1 lionel messi liverpool livorno lokomotif moskova lomana lualua los galacticos lucas neill lugano lyon maç öncesi maç yorumu mahmut özgener mainz mali mamadou niang manchester city manchester united manisaspor mario balotelli mario götze marius alexe marsilya martin palermo mateja kezman medhi benatia mehmet ali aydınlar mehmet ekici meksika melih gökçek mersin idman yurdu mert günok mesut bakkal mesut özil metin diyadin metin oktay metin tekin mevlüt erdinç mhk michael owen michael skibbe milan milan baros miroslav klose muhammed demirci muhammet reis mustafa denizli mustafa yücedağ nadir çiftçi napoli necati ateş necip uysal newcastle united nicolas anelka nijerya nostalji notts county nuri şahin nürnberg oğuz çetin oğuz sarvan oğuzhan özyakup olcan adın olympiakos orduspor orhan şam osc lille oscar cordoba ömer toprak panathinaikos paok paraguay pep guardiola pierre webo portekiz porto portsmouth premier league premier lig psg ptt 1.lig radamel falcao rafael benitez rais m'bolhi raymond domenech real madrid real sociedad rıdvan dilmen ricardo quaresma rigobert song river plate robert lewandowski roberto carlos robinson zapata roma romario ronaldinho ronaldo rosenborg sabri sarıoğlu sakıp özberk samet aybaba samir handanovic sampdoria samsunspor schalke 04 selçuk inan selçuk şahin semih şentürk senegal sercan sararer serdal adalı sergen yalçın serie a servet çetin sezer öztürk shakhtar donetsk sırbistan simao sabrosa simon kuper simon zenke sinan bolat sinan engin sivasspor slaven bilic slovakya slovenya spor basını sportivi st etienne stefan scepovic stoke city stsl stuttgart süleyman koç süper final şampiyonlar ligi şenol güneş şili tayfun korkut temur ketsbaia tff thierry henry tim howard tim krul tolgay arslan tolunay kafkas tottenham hotspur toulouse trabzonspor transfer tsg 1899 hoffenheim tsl tugay kerimoğlu tunus türk telekom arena twitter u20 udinese uefa uefa avrupa ligi ufuk ceylan unutulmaz ikililer uruguay ümit karan ümit kayıhan ünal aysal valencia vfl wolfsburg villarreal vincent enyeama volkan şen watford wayne rooney werder bremen wesley sneijder yekta kurtuluş yeni zelanda yeşil burun adaları yıldırım demirören yılmaz vural yunanistan yunanistan süper ligi yusuf şimşek yücel ildiz zenit ziraat türkiye kupası ziya doğan zlatan ibrahimovic zoran simovic zvjezdan misimovic

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails