21 Temmuz 2015 Salı

Kardemir Karabükspor'da Yeni Dönem ve Marius Alexe Transferi


Kardemir Karabükspor, mutsuz sonla tamamladığı çalkantılı sezonun yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu sene PTT liginde mücadele edilecek ve değişen planlar, yapısal bir revizyonu da beraberinde getirmekte.

Karabük enteresan bir yerdir. Ya çok seversiniz ya da nefret edersiniz. Biz, çok sevenler tarafındayız şüphesiz. Fakat yanlış bulduğumuz, kızdığımız şeyler de olmuyor değil. Mesela sosyal hayat kısıtlıdır Karabük'te. Sekiz kilometre ötedeki Safranbolu da olmasa yapacak pek bir şey bulamazsınız. En önemli aktivitelerden biri de hiç şüphesiz 15 günde bir Karabükspor'un maçını stattan izlemektir. Kızdığımız şeyler arasında Dr.Necmettin Şeyhoğlu Stadı'nın 15 günde bir de olsa dolmaması var şüphesiz. Süper Lig'e çıkılan sezondan bu yana tribün inşaatları sebebiyle televizyon ekranlarına hep yarım yamalak haliyle yansıyan
stadyum, hasbelkader tamamlandığı sene de başta passolig olmak üzere takımdaki düşük performans ve kulüple taraftar arasındaki iletişim eksikliği gibi çeşitli sebeplerle boş kaldı.

Şimdi yeni bir sayfa açılıyor ve Karabükspor'un eskisinden daha güçlü ve planlı bir şekilde Süper Lig'e geri dönmesi şart. Şehirdeki insanların ilgisizliği zaman zaman can sıksa da işçinin alınterinin beslediği kulüp bu ülke futbolunun en üst kademesinde temsil edilmeli.

Kulüpte önümüzdeki sezonun hazırlıkları sürüyor. Mustafa Yolbulan başkanlığındaki yönetim, takımı tarihinde ilk kez Avrupa kupalarında götürme başarısını gösterirken geçen sene yaşanan düşüşü engelleyememiş ve sezon sonunda da görevi bıraktığını açıklamıştı. Şimdi ise geçici bir yönetimin ardından kulübün efsane başkanlarından Ferudun Tankut göreve geldi. Takımı oluşturmakta olan isim de yine daha önce kulüpte senelerce başkanlık yapmış, takımı Süper Lig'e çıkarıp görevden ayrılırken kasada 60 milyon TL bırakmış olan sayın Ferudun Tankut.

Yeni sayfa, efsane başkan gibi durumlar elbette olumlu. Ancak kulübün içinde bulunduğu zor durumu asla inkar edemeyiz. Süper Lig seviyesindeki futbolcu maaşları, ligden yeni düşmüş külüpleri iflasa götüren en önemli sebep tabii ki. Bunu son olarak Orduspor yaşamıştı. İşte Karabükspor yönetimi de bunun bilincinde olarak yüksek maliyetli takımı dağıtıp, yerine ekonomik ama yine iddialı bir takım kurmak için kolları sıvadı. Maaşları PTT ligi seviyesinde olan ve takıma bir şeyler verebileceğine inanılan birkaç futbolcu hariç herkes gönderilmek isteniyor. Bir kısmı gitti, bir kısmı da gönderilmeyi bekliyor. Yeni kadro oluşturmak kolay değil. Karabükspor ismini duyan herkes yükseklerden uçuyor. Sebebi malum. Arkasında Kardemir gibi bir kurum olan, futbolcu alacaklarını genelde günü gününe ödeyen, piyasa ortalamasının üzerinde maaş veren bir kulüp algısı var birkaç senedir. Yalan da değil. Bu "paralı kulüp" algısı özellikle Nevzat Şahin'in başkanlık yaptığı dönemde Bülent Korkmaz'ın teknik direktör olduğu sıralarda yapılan devre arası transferleriyle oturmaya başlamıştı. O dönem can havliyle transfer yapan Karabükspor, üç liralık adamlara beş lira vermek zorunda kalmış, ligde de bu şekilde tutunmuştu. Oysa ki ligdeki ilk sezonda Ferudun Tankut yönetimi ayağını yorganına göre uzatan bir anlayışı benimsemişti. Sonrasında da hep yüksek paralar harcandı. Bu paralar aslında sürekli olarak kulübün kasasına giren bir gelir kaynağından gelmiyor, yukarıda da bahsettiğim, Ferudun Tankut'un görevi bırakırken kasada bıraktığı 60 milyon TL ve Kardemir'den alınan sponsorluk ücretlerinden, yani bir nevi cepten karşılanıyordu. Şimdi bu algıyı yıkma zamanı. Kolay olmuyor ancak bu da oturacak. Futbolculara ödeyebileceği rakamları vaat eden bir Karabükspor göreceğiz artık. Piyasa kurnazlarının yolunacak kaz olarak gördüğü kulüp artık tarihe karıştı.

Yapılan transferler, belli bir mali disiplin çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Rumen golcü Marius Alexe de bunlardan biri. Romanya'nın Dinamo Bükreş takımından çok cüzi bir ücret karşılığında transfer edildi. Yaşı 25. Santrafor ve sol forvet gibi oynayabiliyor. Boyu 1.86. Buraya kadar her şey normal. Fakat bu oyuncu kesinlikle Süper Lig kalitesinde. Bunu zaten bir sakatlık yaşamazsa, izledikçe göreceğiz. Alexe, futbola Dinamo Bükreş'te başlamış ve henüz 16 yaşındayken Glasgow Rangers'ın ilgisini çekmiş. İskoç kulübü kendisine 250 bin Avro'luk bir teklif yapmış. Aynı zamanda Hearts ve Aberdeen de oyuncuya talip olmuş ancak Alexe o dönem kulübünde kalmayı tercih etmiş. Dinamo Bükreş tarafından tecrübe kazanması için Astra'ya kiralandığı 2008/09 sezonunda 23 maçta attığı 6 golle takımın Romanya 1.ligine çıkmasına katkıda bulunmuş. Bir sonraki sezona da Astra'da başlayıp 3. maçında Dinamo'nun ezeli rakibi Rapid Bükreş'e 2 gol birden atınca kiradan geri çağrılmış ve Dinamo Bükreş forması giymeye başlamış. Aynı sezon Dinamo formasıyla 29 maç daha oynayıp rakip filelere 5 gol göndermiş.

Marius Alexe'nin etkileyici 2009/10 sezonu performansı Romanya U21 milli takımındaki başarılı maçlarıyla birleşince ona çok büyük bir fırsat olarak geri dönmüş. O dönem "yeni Adrian Mutu" olarak lanse edilen oyuncuyu sezon sonunda Chelsea transfer etmek istemiş. Dinamo Bükreş'in bu transfer için 5 milyon Avro transfer bedelinde ısrar etmesi bu transferin gerçekleşmemesine sebep olmuş. 2013 yılında kulübünden ayrılmaya karar veren Alexe, o sezon Serie A ekiplerinden Sassuolo'ya 500 bin Avro karşılığında ve 2 milyon Avro opsiyonla kiralanmış. Hatta anlaşmaya göre Alexe'nin 10 gol atması halinde Dinamo Bükreş'in 300 bin Avro, 15 gol atması halindeyse 400 bin Avro bonus alması tasarlanmış. Ancak şansslızlık burada Alexe'nin yakasına yapışmış ve sol diz ön çapraz bağlarından geçirdiği sakatlık sebebiyle 6 ay sahalardan uzak kalmasına sebep olmuş. Sassuolo'nun bu sakatlık üzerine opsiyonu kullanmaması nedeniyle Alexe de yuvası Dinamo'ya dönmek zorunda kalmış. Bu arada oyuncuyu bir dönem Beşiktaş'ın da istediğini ancak bu transferin gerçekleşmediğini de belirtelim.

Bugüne kadar 26 kez Romanya'nın alt yaş kategorilerinde, 8 kez de A kategorisinde milli takım forması giyen Marius Alexe geçtiğimiz sezonu Dinamo Bükreş'te geçirdi ve sakatlığını tamamen atlatmış bir futbolcu görüntüsü verdi. Oynadığı 26 lig maçında 6 golü ve 4 asisti var. Bu rakam az gibi gelebilir ancak bu maçların tamamında ileri uç oyuncusu olarak oynamadığının altını çizelim. Marius Alexe, çok yönlü bir oyuncu. Santrafor olarak futbola başlamış ancak zamanla sol forvet ve forvet arkası pozisyonlarında da görev almış. Geçen sene de çeşitli maçlarda bu üç pozisyonda birden kullanıldı. Sol forvet oynuyor ancak solak değil. İki ayağını da çok iyi kullanabiliyor. Çok net şutları var. Kenarda oynarken süratinin verdiği avantajı kullanıyor. Teknik kapasitesi ve sürati en kuvvetli yönleri. İvmeli bir oyuncu. Çevik yapısı sayesinde ikili mücadelelerde ve topla driplinglerinde çok etkili olabiliyor. Mesafe ve açı gözetmeksizin kaleyi yoklayabiliyor. Ayrıca hava toplarında da çok etkili bir oyuncu. Hem ideal santrafor ölçütlerini karşılayabiliyor, hem de kenar forvet ve forvet arkası gibi oynayabildiğim için teknik direktörüne maç içinde oyuncu değişikliği yapmadan hamle şansı tanıyor.

Kardemir Karabükspor'un istikrarlı ve üst düzey bir futbolcu aldığını ve bunu çok küçük bir meblağ karşılığında gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Marius Alexe eğer bir talihsizlik yaşamazsa adından çok söz ettirecektir. 

Kulübün diğer transferlerine baktığımızda genel olarak tecrübeli ve lig için kaliteli oyuncuların kadroya katıldığını, alternatifli bir kadro oluşturulduğunu söyleyebiliriz. Gelen oyuncular daha önceki kariyerlerinde şampiyonluklar yaşamış, formasını giydikleri kulüpleri Süper Lig'e taşımış isimler. Yani kazanmaya alışkın ve bu yarışın stresini kaldırabilecek oyuncular tercih ediliyor. 

Bu transferler, Karabükspor'un yeniden Süper Lig'e çıkmak için ne kadar istekli olduğunu gösteriyor. Bu şekilde iddialı birkaç transfer daha göreceğiz. İlerleyen senelerde de kendisiyle birlikte takımı da büyütecek, takımın Emmanuel Emenike'den İshak Doğan'dan aşina olduğumuz vitrin karakterine uygun oyuncular tercih edilecek. Bunun için elbette organize bir scouting çalışması da yapılacaktır. Ben bu takımın PTT liginde misafir olduğuna gönülden inanıyorum. Tecrübeli yönetim, tecrübeli teknik ekip ve doğru oyuncu kimyasıyla bu işin olmaması için hiçbir neden yok.Tek ihtiyaç taraftarın koşulsuz desteği, sabrı ve güveni. Taraftar üzerine düşeni yaptığında neler olduğunu tüm Türkiye gördü. Bir daha neden olmasın?

0 yorum:

Kategoriler

201 afrika uluslar kupası 2010 dünya kupası 2014 dünya kupası a milli takım a2 ligi abdul kader keita abdullah avcı adana demirspor adanaspor adnan polat adriano ajax akhisarspor alanyaspor alex de souza alexis sanchez ali sami yen stadı almanya alpaslan dikmen altay amerika birleşik devletleri andre santos andrea pirlo ankaragücü ankaraspor anket antalyaspor arda turan arjantin arsenal arsene wenger as monaco atınç nukan atletico madrid aurelien chedjou avustralya aydın karabulut aykut erçetin aykut kocaman azerbaycan aziz yıldırım ballon d'or bank asya 1. lig barcelona başakşehir batuhan altıntaş batuhan karadeniz bayer leverkusen bayern münih bekir irtegün belçika benfica bertul kocabaş beşiktaş Beşiktaş ve City blogtivi bogdan stancu bolton wanderers boluspor borussia dortmund bosna hersek braga brezilya bucaspor bundesliga burkina faso bursaspor bülent ataman bülent korkmaz bülent uygun bülent ünder caner erkin celal kıbrızlı celtic cem sultan cesc fabregas ceyhun eriş ceyhun gülselam cezayir championship chelsea christoph daum claudio bravo claudio caniggia claudio pizarro claudio taffarel copa america corinthians cristiano ronaldo cska moskova cüneyt çakır çaykur rizespor daniel güiza danimarka david villa deniz kadah denizlispor deportivo la coruna didier drogba didier zokora diego maradona dirk kuijt diyarbakırspor doğaüstü futbol gerçekleri dunga dynamo dresden egemen korkmaz eintracht frankfurt elano elazığspor elvir baliç emiliano insua emmanuel emenike emre can erdoğan arıca eskişehirspor euro 2012 euro 2016 fabio bilica fanzin faryd ali mondragon fatih terim fc sion fc twente felipe melo fenerbahçe fernando muslera ferudun tankut fifa fildişi sahili formalar frank lampard frank rijkaard fransa franz beckebauer futbol sandığı galatasaray gana gaziantepspor gençlerbirliği genoa getafe gheorghe hagi giampaolo pozzo gine gino pozzo glasgow rangers gökhan inler gökhan töre gökhan ünal göztepe granada greuther fürth guillermo ochoa gurbetçi futbolcular guti guus hiddink güncel güney afrika güny kore güvenç kurtar haftanın ardından hakan arıkan hakan çalhanoğlu hakan şükür hakemler hamburg hamit altıntop hannover 96 harry kewell hasan kabze hayrettin demirbaş hertha berlin hırvatistan hikmet karaman hollanda honduras hugo almeida ibb ibrahim üzülmez ibrahima yattara iddaa ilkay gündoğan inceleme incleme ingiltere inter irlanda cumhuriyeti ispanya istanbulspor isveç isviçre italya ivica olic j-league japonya jerry akaminko johan elmander jose mourinho jupp heynckes juventus jürgen klopp kadir has stadı kamerun kardemir karabükspor karlsruhe karşıyaka kasımpaşaspor kasper hjulmand kayserispor keylor navas kıymeti bilinmeyenler kocaelispor kolombiya konyaspor kosta rika kulüpler birliği la liga lazio lefter küçükandonyadis leipzig lens ligue 1 lionel messi liverpool livorno lokomotif moskova lomana lualua los galacticos lucas neill lugano lyon maç öncesi maç yorumu mahmut özgener mainz mali mamadou niang manchester city manchester united manisaspor mario balotelli mario götze marius alexe marsilya martin palermo mateja kezman medhi benatia mehmet ali aydınlar mehmet ekici meksika melih gökçek mersin idman yurdu mert günok mesut bakkal mesut özil metin diyadin metin oktay metin tekin mevlüt erdinç mhk michael owen michael skibbe milan milan baros miroslav klose muhammed demirci muhammet reis mustafa denizli mustafa yücedağ nadir çiftçi napoli necati ateş necip uysal newcastle united nicolas anelka nijerya nostalji notts county nuri şahin nürnberg oğuz çetin oğuz sarvan oğuzhan özyakup olcan adın olympiakos orduspor orhan şam osc lille oscar cordoba ömer toprak panathinaikos paok paraguay pep guardiola pierre webo portekiz porto portsmouth premier league premier lig psg ptt 1.lig radamel falcao rafael benitez rais m'bolhi raymond domenech real madrid real sociedad rıdvan dilmen ricardo quaresma rigobert song river plate robert lewandowski roberto carlos robinson zapata roma romario ronaldinho ronaldo rosenborg sabri sarıoğlu sakıp özberk samet aybaba samir handanovic sampdoria samsunspor schalke 04 selçuk inan selçuk şahin semih şentürk senegal sercan sararer serdal adalı sergen yalçın serie a servet çetin sezer öztürk shakhtar donetsk sırbistan simao sabrosa simon kuper simon zenke sinan bolat sinan engin sivasspor slaven bilic slovakya slovenya spor basını sportivi st etienne stefan scepovic stoke city stsl stuttgart süleyman koç süper final şampiyonlar ligi şenol güneş şili tayfun korkut temur ketsbaia tff thierry henry tim howard tim krul tolgay arslan tolunay kafkas tottenham hotspur toulouse trabzonspor transfer tsg 1899 hoffenheim tsl tugay kerimoğlu tunus türk telekom arena twitter u20 udinese uefa uefa avrupa ligi ufuk ceylan unutulmaz ikililer uruguay ümit karan ümit kayıhan ünal aysal valencia vfl wolfsburg villarreal vincent enyeama volkan şen watford wayne rooney werder bremen wesley sneijder yekta kurtuluş yeni zelanda yeşil burun adaları yıldırım demirören yılmaz vural yunanistan yunanistan süper ligi yusuf şimşek yücel ildiz zenit ziraat türkiye kupası ziya doğan zlatan ibrahimovic zoran simovic zvjezdan misimovic

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails