13 Ocak 2011 Perşembe

Takım Analizi - Kardemir Karabükspor (2010/11)

Sezona başlarken, devre arası analizlerinde Karabükspor'dan bu kadar geç bahsedeceğim aklıma gelmezdi. Malum, puan sıralamasının en dibinden başlıyor ve tepeye kadar sırayla gidiyorum. Muhtemelen 12-15. sıralar arasında Karabükspor'a rastlayacağımızı tahmin ediyordum. Aslında bir Karabüklü olarak geçtiğimiz sezon bu takımın Bank Asya 1. Lig'den kolayca çıkacağını tahmin etmiş ve bunu da buradaki yazılarda belirtmiştim ancak Süper Lig'de şimdiye kadar alınan sonuçlar ve edinilen konum benim gibi iyimser yaklaşan bir insanı bile şaşırtacak derecede.

Kardemir Karabükspor, sezona çok doğru bir kararla başladı. Takımı Süper Lig'e çıkaran teknik direktör Yücel İldiz'le devam ettiler. Ki bu karar, onları rakiplerinden birkaç adım öne çıkaracak nitelikteydi. Yücel İldiz'in devam etmesindeki doğru, bir başka doğruyu yanında getirdi. O da takımın iskeletinin korunmasıydı. Bu neden dikkate alınmaz anlamıyorum. Bank Asya 1. Lig gibi zor bir ligde başarıyı yakalamış bir hoca ve takım iskeleti neden bozulsun ki? Alın işte Konya ve Buca'nın hallerini görüyoruz. Biri Bülent Uygun'un oyuncağı oldu sezon başında. Uygun oyuncağından sıkılınca takımı ve şehri yüzüstü bırakıp gitti. Şimdi toparlama derdindeler. Diğeri de Ziya Doğan'ın kadrolu memurlarıyla ligden düşmeme çabalarında. Sorsanız üçü de geçen sezon bir alt ligdeydi. Ancak Karabükspor sanki senelerdir Süper Lig'deymiş gibi özgüvenli ve uyumlu. Umarım bu uyum bozulmaz tabii. Transferde de doğrular yapıldı sezon başında genel olarak. Tecrübeli birkaç Süper Lig oyuncusu (Kerim Zengin, Deumi ve Tozo gibi) ve takımın yaratıcı gücüne katkıda bulunabilecek bir oyuncu olan Cernat'ı da alıp iskelete ekleyerek lige başladılar. Takımın şu anda ciddi denebilecek tek bir sorunu var. O konuya da buradan ulaşabileceğiniz linkte değinmiştik. Burada tekrar etmeye gerek yok.

En iyisi mevki mevki inceleyelim her zamanki gibi. Kaleden başlayalım. Takımın kalecileri Vjekoslav Tomic, Bülent Ataman, Fatih Öztürk ve Murat İbrahim Uslu. Tomic, tipik bir Hırvat kaleci. Belli bir kalitenin üzerinde. Cepheden etkili. Yan toplarda ortalama. Soğukkanlı ve ayağına da hakim. Fiziği falan da yerli yerinde. Süper Lig için biçilmiş kaftan. Üstelik yaşı da henüz 27. Zaman içinde satılıp para bile kazandırabilir. Birinci alternatif olarak Karabükspor için neredeyse kusursuz. Bulup getirene bravo. Yedeği Bülent Ataman. O da 36 yaşında tecrübeli bir kaleci. Geçen sezon belki de kariyerinin en iyi 1-2 sezonundan birisini geçirdi. Çok az gol yedi. Hani Süper Lig'de bir takımın kalesini de rahatlıkla koruyabilirdi ama bu sezon doğal olarak yerini Tomic'e kaptırdı. Tabii bir de hiç geçmeyen bir sakatlığı var. Maçlarda zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyor. Yine de bir yedek kaleci için oldukça ideal. Üçüncü ve dördüncü kaleciler Fatih Öztürk ve Murat İbrahim Uslu. Biri 27, diğeri de 32 yaşında. Çok gereksiz. İkisini de gönderip gelecek vaadeden bir kaleci alınabilir. Boşa yer kaplıyorlar açıkçası. Ki kaliteleri de ligi kaldıracak seviyede değil. Fatih'i Sivas maçında gördük işte. 5 tane yedi.

Savunmanın sağ tarafı biraz karışık bir hal aldı ikinci yarıya girerken. Burası için alternatifler Kerim Zengin ve Mehmet Çoğum. Hadi çok çok zorlarsan Deumi'yi de koy. Kerim haricindekiler kesinlikle yetersiz. Aslında Kerim de savunması çok üst düzey olmayan bir oyuncudur. Sağ açık orijinlidir ama bu sezon fena değil diye ona itirazım yok. Burayı yedekleyen Engin Aktürk gönderildi. Ki geçen sezon hem savunmadaki başarısı hem de 6-7 gol atarak hücumda yaptığı katkı unutulmazdı Engin'in. Yerine daha iyi bir alternatif getirmeden onu göndermek çok doğru olmadı. Mehmet Çoğum asla bu ligin oyuncusu değil. Direkt olarak kadrodan uzaklaştırılması gerekir. Burası "kesinlikle" takviyeye ihtiyaç duyuyor. Sol bek olarak Seriç ve Murat Selvi'yi görüyoruz. Zorlarsan yeni transfer Aydın Karabulut da var. Ama ona ihtiyaç duyulacağını sanmıyorum. Seriç sezon başında geldiğinde birçok kişi dalga geçti ve burun kıvırdı. Ama neticede kalitesi belli bir oyuncu Seriç. Senelerce Serie A'da oynamış, Lazio görmüş, Panathinaikos görmüş ve iki sezon önce öyle ya da böyle Beşiktaş'a alınmış bir oyuncu. Hırvat milli takımında da görev yapmış. STSL'nin bir orta sıra takımında mı oynayamayacak? Kaldı ki gayet de güzel oynuyor. Savunması iyi. Hücuma verdiği destek iyi. Duran topları da etkili kullanabiliyor. Bence çok yararlıydı ilk yarı boyunca. Takıma zeka kattı. Murat Selvi de vasat bir yedek. Sezon sonu gönderilip oraya da bir alternatif bakılabilir. Savunmanın ortasındaki alternatifler kaptanlar Muhammet Özdin'le Bülent Bal, Deumi ve ne yazık ki yine Mehmet Çoğum. Mehmet Çoğum'un ne olursa olsun gönderilmesi gerektiğini daha önce söylemiştim. Burası sıkıntılı bir bölge. Sezon başından bu yana çok kez takımın canı yandı savunma hatalarından dolayı. Eğer bireysel hataların yarısı yapılmamış olsa şimdi 6-7 puan fazla alabilirdi Karabükspor. Tabii hatalarda ön plana çıkan oyuncu da Deumi. Özellikle Beşiktaş ve Fenerbahçe maçında yaptıkları affedilir gibi değil. Bülent Bal ve Muhammet, nispeten iyi performans koydular ortaya. En azından takımı yakmadılar Deumi kadar. Ancak onların da yaşları ilerliyor. Seneye takım kurarken bu oyunculara güvenerek hareket edilmemeli. Tamam, belki öyle bir kadro kurulur ki, yine bu isimler ilk alternatif olur ancak mutlaka arkalarına genç ve gelecek vaadeden iki stoper daha alınmalı. Bir de mutlaka Deumi sezon sonunda gönderilip orada direkt katkı verebilecek bir stoper alınmalı. Takımın Hırvatistan bağlantılarının iyi olduğunu düşününce o taraflardan bir oyuncu neden olmasın diyor insan. Sezon sonuna kadar idare eder diyelim yine de.

Orta sahanın ortası Tozo, Hakan Söyler, Hakan Özmert ve Birol Hikmet'e emanet. Hücuma dönük olarak da Cernat var. Ki bölgesinde ligin en iyilerinden. İyi bir yedeğe ihtiyacı var muhakkak. Gerçi Şenol Akın Cernat'ı fena yedeklemiyor ama onu daha verimli olduğu yerde kullanmak en güzeli. Bu oyuncular, ilk yarıda gayet iyilerdi. İkinci yarıyı da götürürler. Sezon sonu ne olur bilemem tabii. Belki aralarına genç bir oyuncu daha katılır ve yavaştan forma bulmaya başlar. Sağ kanatta oynayabilecek oyuncular Şenol Akın, Yasin Avcı, ters ayaklı da olsa yeni transfer Bülent Kocabey ve Kerim Zengin. Şenol çok iyi oyuncu. Tekniği üst düzey ancak fiziği biraz zayıf. Sakat olmadığı sürece gözün kapalı oynat. Lige de adapte oldu. Yasin geçen sezonun gol kralı ancak bu sezon bir stres var üzerinde. Bir türlü tutturamadı gitti. İkinci yarı toparlayamazsa sezon sonundan yolcu edilecek gibi bir hal var. Kerim Zengin ve Bülent Kocabey de isim olarak burayı başarıyla yedekleyebilecek oyuncular. Sağ kanatta sorun yok. Sol kanatta bir kan değişimine gidildi. Yanlış bilmiyorsam Ferdi ve Fatih Ceylan gönderildi. O bölgeye alınan oyuncularsa Aydın Karabulut ve Bülent Kocabey. İkisi de isim olarak çok sağlam ancak uzun süredir top oynamıyorlar. Eğer kapasitelerini yansıtırlar ve uyum sağlarlarsa çok yararlı olacaklardır. Gerekirse Cernat da burada oynuyor ve çok da iyi beceriyor orada yapılacak işleri. Bu taraf da sorunsuz diyebiliriz. Ayrıca Yücel İldiz'in sağ ve sol kanatta İlhan Parlak'ı da kullanıp kendisinden şaşırtıcı derecede verim aldığını da eklemeliyiz. Bir de bu kanat oyuncuları sabit değil Yücel İldiz'in sisteminde. Kanatlardaki oyuncular, Cernat 'ın da katılımıyla maç içinde sıkça yer değişerek rakip savunmanın dengesini bozabiliyor.

Santrforlara bakınca üç isim görüyoruz. Emenike, Angelov ve İlhan Parlak... Emenike'yi anlatmaya gerek yok. Şu anda Türkiye liglerinde oynayan en verimli santrfor. Sezon sonu güzel paralara satılacaktır bir sakatlık falan yaşamazsa. Çok farklı bir oyuncu. Yedek olarak ilk planda llhan Parlak dikkati çekiyor. Beklenen çıkışı yapmak bir yana dursun, hep inişteydi. Bu sezon biraz silkelenir gibi oldu. Tabii düzenli forma şansı buldukça açılacaktır. Yine de fazla güvenmemek lazım, ki ben tutmuyorum normalde İlhan'ı. Rotasyon elemanı olarak kadroda olsa da olur olmasa da olur dediğim tarzda bir oyuncu. Diğer yedek de Angelov. Son vuruşlarda kusursuz bir oyuncu ancak oynamadığı dönemlerde kilo alıyor. Bu sezon da aldı. Biraz daha fazla şans bulsa faydalı olacaktır muhakkak. Bu bölge de sezon sonuna kadar takımı götürür ancak lig bitince Emenike'nin gideceğini varsayarsak, mutlaka yeni arayışlar içine girilmeli. Angelov da İlhan da birinci alternatif olacak isimler değiller.

Kadroya bakınca ihtiyaçlar belli. Yazdık da bunları. Ancak bir şey daha eklemek istiyorum. Ne olursa olsun, bu saydığım bölgelere alınacak oyuncular 23-24 yaşından büyük olmamalı. Takımın yaş problemi malum. Günü kurtarmak zaman zaman mutlaka gerekir ancak biraz da geleceğe bakmak lazım. Eminim Karabükspor yönetimi de bunu düşünüyordur. İkinci yarıda yanılmıyorsam 9 adet iç saha maçı var Mavi Ateş'in. İç sahada ne derece etkili olduklarını düşünürsek, rahat bir dönem geçireceklerini de varsayabiliriz. Tabii yine de futbolda ne olacağı bilinmez. Şimdilik görünen, ligi ilk 8'de bitirecekleridir. Umarım ki karakterli bir duruşla bunu başarıp ligde kalıcı bir yere sahip olurlar. Haa, bir de umarım şu stadyum işi bir an önce çözülür...

0 yorum:

Kategoriler

201 afrika uluslar kupası 2010 dünya kupası 2014 dünya kupası a milli takım a2 ligi abdul kader keita abdullah avcı adana demirspor adanaspor adnan polat adriano ajax akhisarspor alanyaspor alex de souza alexis sanchez ali sami yen stadı almanya alpaslan dikmen altay amerika birleşik devletleri andre santos andrea pirlo ankaragücü ankaraspor anket antalyaspor arda turan arjantin arsenal arsene wenger as monaco atınç nukan atletico madrid aurelien chedjou avustralya aydın karabulut aykut erçetin aykut kocaman azerbaycan aziz yıldırım ballon d'or bank asya 1. lig barcelona başakşehir batuhan altıntaş batuhan karadeniz bayer leverkusen bayern münih bekir irtegün belçika benfica bertul kocabaş beşiktaş Beşiktaş ve City blogtivi bogdan stancu bolton wanderers boluspor borussia dortmund bosna hersek braga brezilya bucaspor bundesliga burkina faso bursaspor bülent ataman bülent korkmaz bülent uygun bülent ünder caner erkin celal kıbrızlı celtic cem sultan cesc fabregas ceyhun eriş ceyhun gülselam cezayir championship chelsea christoph daum claudio bravo claudio caniggia claudio pizarro claudio taffarel copa america corinthians cristiano ronaldo cska moskova cüneyt çakır çaykur rizespor daniel güiza danimarka david villa deniz kadah denizlispor deportivo la coruna didier drogba didier zokora diego maradona dirk kuijt diyarbakırspor doğaüstü futbol gerçekleri dunga dynamo dresden egemen korkmaz eintracht frankfurt elano elazığspor elvir baliç emiliano insua emmanuel emenike emre can erdoğan arıca eskişehirspor euro 2012 euro 2016 fabio bilica fanzin faryd ali mondragon fatih terim fc sion fc twente felipe melo fenerbahçe fernando muslera ferudun tankut fifa fildişi sahili formalar frank lampard frank rijkaard fransa franz beckebauer futbol sandığı galatasaray gana gaziantepspor gençlerbirliği genoa getafe gheorghe hagi giampaolo pozzo gine gino pozzo glasgow rangers gökhan inler gökhan töre gökhan ünal göztepe granada greuther fürth guillermo ochoa gurbetçi futbolcular guti guus hiddink güncel güney afrika güny kore güvenç kurtar haftanın ardından hakan arıkan hakan çalhanoğlu hakan şükür hakemler hamburg hamit altıntop hannover 96 harry kewell hasan kabze hayrettin demirbaş hertha berlin hırvatistan hikmet karaman hollanda honduras hugo almeida ibb ibrahim üzülmez ibrahima yattara iddaa ilkay gündoğan inceleme incleme ingiltere inter irlanda cumhuriyeti ispanya istanbulspor isveç isviçre italya ivica olic j-league japonya jerry akaminko johan elmander jose mourinho jupp heynckes juventus jürgen klopp kadir has stadı kamerun kardemir karabükspor karlsruhe karşıyaka kasımpaşaspor kasper hjulmand kayserispor keylor navas kıymeti bilinmeyenler kocaelispor kolombiya konyaspor kosta rika kulüpler birliği la liga lazio lefter küçükandonyadis leipzig lens ligue 1 lionel messi liverpool livorno lokomotif moskova lomana lualua los galacticos lucas neill lugano lyon maç öncesi maç yorumu mahmut özgener mainz mali mamadou niang manchester city manchester united manisaspor mario balotelli mario götze marius alexe marsilya martin palermo mateja kezman medhi benatia mehmet ali aydınlar mehmet ekici meksika melih gökçek mersin idman yurdu mert günok mesut bakkal mesut özil metin diyadin metin oktay metin tekin mevlüt erdinç mhk michael owen michael skibbe milan milan baros miroslav klose muhammed demirci muhammet reis mustafa denizli mustafa yücedağ nadir çiftçi napoli necati ateş necip uysal newcastle united nicolas anelka nijerya nostalji notts county nuri şahin nürnberg oğuz çetin oğuz sarvan oğuzhan özyakup olcan adın olympiakos orduspor orhan şam osc lille oscar cordoba ömer toprak panathinaikos paok paraguay pep guardiola pierre webo portekiz porto portsmouth premier league premier lig psg ptt 1.lig radamel falcao rafael benitez rais m'bolhi raymond domenech real madrid real sociedad rıdvan dilmen ricardo quaresma rigobert song river plate robert lewandowski roberto carlos robinson zapata roma romario ronaldinho ronaldo rosenborg sabri sarıoğlu sakıp özberk samet aybaba samir handanovic sampdoria samsunspor schalke 04 selçuk inan selçuk şahin semih şentürk senegal sercan sararer serdal adalı sergen yalçın serie a servet çetin sezer öztürk shakhtar donetsk sırbistan simao sabrosa simon kuper simon zenke sinan bolat sinan engin sivasspor slaven bilic slovakya slovenya spor basını sportivi st etienne stefan scepovic stoke city stsl stuttgart süleyman koç süper final şampiyonlar ligi şenol güneş şili tayfun korkut temur ketsbaia tff thierry henry tim howard tim krul tolgay arslan tolunay kafkas tottenham hotspur toulouse trabzonspor transfer tsg 1899 hoffenheim tsl tugay kerimoğlu tunus türk telekom arena twitter u20 udinese uefa uefa avrupa ligi ufuk ceylan unutulmaz ikililer uruguay ümit karan ümit kayıhan ünal aysal valencia vfl wolfsburg villarreal vincent enyeama volkan şen watford wayne rooney werder bremen wesley sneijder yekta kurtuluş yeni zelanda yeşil burun adaları yıldırım demirören yılmaz vural yunanistan yunanistan süper ligi yusuf şimşek yücel ildiz zenit ziraat türkiye kupası ziya doğan zlatan ibrahimovic zoran simovic zvjezdan misimovic

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails